Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd beginnen? Je kunt al met 4 jaar beginnen met cello leren spelen, maar natuurlijk ook later. Een enkele keer starten kinderen op 3-jarige leeftijd. Heel jonge kinderen hebben wat meer tijd nodig om te wennen aan de les en aan de docent. Hiervoor is het goed om regelmatig te kijken bij lessen van andere jonge kinderen. Intussen kunnen de ouders zich met de docent verdiepen in de Suzuki methode en wat beginselen op de cello leren. Thuis kan er naar de Suzuki CD geluisterd worden.

Wat is het voordeel van jong beginnen? Jonge kinderen leren met hun zintuigen, door nadoen en veel herhalen en dat is prima voor het leren spelen van een instrument. Het instrument gaat op een heel natuurlijke manier “erbij” horen. Op een leeftijd dat andere kinderen soms afhaken kun je al goed spelen en met anderen samenspelen en blijven leerlingen dat meestal lang volhouden.

Op wat oudere leeftijd beginnen? Op iedere leeftijd kun je beginnen. Belangrijk is dat je zin hebt om ermee aan de gang te gaan en dat je rustig de tijd neemt om een fijne basishouding en toon aan te leren.

Wanneer moet ik een cello in huis hebben? Als de docent het aangeeft en advies over de maat heeft gegeven. Wacht met spelen op de cello tot de docent aanwijzingen heeft gegeven hoe dit te doen.

Individueel of groepsles? Suzuki les is een combinatie van individuele- en groepslessen. Individueel, want ieder(e)kind/leerling is anders. In een groep leer je muziek maken en vertrouwen en plezier krijgen.

Concentratie Concentratie kun je heel goed met behulp van celloles helpen ontwikkelen. Kinderen met ADD of iets anders in het autistisch spectrum kunnen cello leren spelen. De ervaringen zijn veelal positief en versterken het zelfbeeld van de kinderen.

Dyslexie Suzuki celloles begint auditief. Pas als de basistechniek beheerst wordt beginnen we met noten lezen. Dit proces wordt aangepast aan de leerling.

Wat kosten Suzuki cellolessen? Dit is afhankelijk van leeftijd en lesduur. Voor de allerjongsten moet je denken aan zo’n 550 euro per jaar. Voor iets oudere kinderen rond de 830 euro per jaar. Hier komen wat losse kosten voor groepslessen en concerten bij. Een langere lesduur voor extra gevorderde leerlingen is mogelijk. Volwassenen betalen een tarief met BTW.